27 maart 2005

Nabij de Morvan

Na weer honderden huizen bekeken te hebben zagen we een huis te koop staan in de Bourgogne (tussen Dijon en Lijon), in het noorden van de regio Saone et Loire (71). Het huis ligt niet ver van de Morvan (bergachtige natuurpark) en ook niet ver (7 min.) van Autun, een redelijk grote plaats. De afstand tot Den Haag is ongeveer 850 km.
Dit huis sprak ons direct erg aan (op de foto's) omdat het een vrijstaand huis is en het leek op een zwitsers chalet, wat het toch apart maakt. Er was ook een groot stuk grond bij (2170 m). Het huis was nog in casco-staat, maar dat wilden we eigenlijk ook. Er hoeft dan weinig gesloopt te worden. Alles is dan nog naar wens in te delen en aan te sluiten (blijft natuurlijk nog wel veel werk). Naarmate we er meer over lazen en ook over de streek werden we steeds enthiousiaster over dit huis!
Maar moeten we dan weer naar Frankrijk? Als het echt iets zou zijn moeten we toch ook serieus reageren. Stel dat het nu niets is? Hebben we nog andere huizen in die streek? In onze prijsklasse kwamen we verder niets meer tegen. Moeten we echt voor het bezichtigen van 1 huis naar Frankrijk? Maar stel dat dit het nu is!

Na veel wikken en wegen gaan we er toch naar toe. Al is het alleen maar om de streek een beetje te leren kennen.

22 maart 2005

Het zoeken gaat verder...

We vonden de reis toch net even te ver om op een dag te doen zonder dat je 's avonds instort. We gaan nu eens kijken wat er iets dichterbij te vinden is. Een alternatief is de omgeving van de Morvan (bourgogne). Deze streek is bergachtig en ligt toch weer meer dan een uur rijden dichterbij. En je kan er of via Parijs of via Luxemburg naar toe. Deze streek is wat gemoedelijker dan Puy de Dome, maar wellicht ook iets minder warm.
Na wat naslag gedaan te hebben, is het klimaat wat natter en kouder dan de Auvergne, maar toch gemiddeld(!) zo'n 3 tot 5 graden warmer dan NL. Dat leek ons prima. Aangezien de Morvan een bergachtig natuurpark is (en het vrij veel kan regenen) is het ook vrij geïsoleerd. We wilden daarom niet echt in het park wonen (waar toch al wat Nederlanders zich gevestigd hebben), ver van een grote stad.

Het temperatuursverschil tussen Beaune en Nederland

20 maart 2005

Wat hebben we geleerd?

Na de bezoekjes hebben we nog zelfstandig een ander huis bekeken, maar dit lag pal aan een doorgaande Route Nationale.
Dus er zat geen huis bij wat ons direct aansprak. Terug in de chambre d'hote, hebben we nog uitvoerig gesproken met de eigenaars over de streek en het renoveren van huizen. Zij hadden van hun renovatie een prachtig fotoboek gemaakt met honderden foto's.

Uitzicht vanaf de chambre d'hote


Dit uitstapje naar Frankrijk was voor ons zeer leerzaam. Aan de ene kant moeten we niet te veel verwachten voor het budget wat we hebben voor de aanschaf van een vakantiehuis. De staat van de huizen is belabberd. De indeling is vaak klein en onlogisch. Dat betekend vaak de boel afbreken en heropbouwen. Maar aan de andere kant is onze wens om in Frankrijk een huis te hebben sterker geworden. De omgeving, het landschap, de mensen, de afwezigheid van stress(!). De ligging van het toekomstige huis is eigenlijk belangrijker dan de staat waarin het verkeerd. Als de basis maar goed is. Je moet er een goed gevoel bij hebben (het moet 'klikken').
Toch gingen we met goede moed terug naar huis. En snel weer verder zoeken...

19 maart 2005

enkele foto's v/d huizen

huis 1




huis 2


Op huizenjacht in Frankrijk

We vertrekken op een vrijdag, in de vroege ochtend. Het zal een lange dag worden. Maar we hebben er allemaal erg veel zin in, ook al zou het niets opleveren. We hebben ten noorden van Clermont-Ferrand een chambre d'hote geboekt voor twee nachten. We zouden om ±18.00 aankomen, maar een klein probleem met de auto levert een vertraging van 2,5 uur op! Het bleek een probleem met de wat vuilere benzine in Frankrijk die een storing aangaf aan de boordcomputer. Geen echt probleem dus!
Het was al donker geworden toen we aankwamen in het kleine dorpje. We hadden dus nog geen echt beeld van de omgeving. Spannend dus voor de volgende ochtend!

De Chambre d'hote in de ochtendzon


We werden erg hartelijk ontvangen door de eigenaars van de chambre d'hote. Zij bezitten een mooi, groot huis (onlangs gerenoveerde schuur), gelegen op een helling, met prachtig uitzicht over het dal. Na een heerlijk ontbijt hadden we een afspraak in St. Eloy-de-Mines, een stadje ten noordwesten van C-F. De weg ernaar toe was erg mooi, heuvelachtig landschap met hier en daar nog sneeuw! Na ±45 minuten kwamen we bij de makelaar. We gingen 2 huizen bekijken...

Het eerste huis bestond uit een woonhuis (klein!) en een grotere aangebouwde schuur. Er moest nog heel veel werk worden verricht om hier een grotere woonhuis van te maken. Vooral aan de achterzijde, want hier zat alleen een deur en 1 klein raampje in. De tuin (lees grasveld) was groot. Het huis stond vrij, maar de afstand tot de buren was minder dan 10 meter. Wil je van dit huis iets maken moet je er eerst een casco van maken om vervolgens je eigen draai aan te geven.

Het tweede huis (de reden dat we eigenlijk dit weekend naar Frankrijk gingen) lag op een hoek van twee wegen. De omgeving was mooi, MAAR op tweehonderd meter lag een groot staalbedrijf. Ik kan me al voorstellen dat er 's ochtens grote vrachtwagens langs je huis rijden... Het huis zelf stond al zeer lang leeg. Het was overwoekert met planten. De bovenverdieping was te bereiken met een buitentrap! Van het huis vielk wel wat te maken maar was toch wat kleiner dat we voor ogen hadden (1 à 2 slaapkamers mogelijk). Het terrein was groot maar smal en lang.

Dit bezoek gaf ons al wel een goed beeld hoe de franse makelaars hun huizen omschreven. En welke staat huizen nog verkocht worden! We hebben maar een klein budget maar...toch. Het is ook even wennen aan de proporties van de huizen i.v.m. de nederlandse.

We waren trouwens wel te spreken over de omgeving, al was de afstand toch wel het maximaal haalbare. Zeker als het huis ver van de snelweg ligt.

14 maart 2005

Zoeken, zoeken, zoeken....

Afgelopen weken hebben we, denk ik, duizenden huizen op internet bekeken. Ook natuurlijk de verschillen in prijs geconstateerd per regio.
We hebben nu besloten om een aantal huizen eens te gaan bekijken in de regio rond de stad Clermont-Ferrand. Deze regio ligt mooi centraal en kent een diversiteit in landschappen. We hebben een 4-tal huizen uitgezocht die alle maximaal zo'n 1,5 uur rijden van C-F af liggen.
We maken een afspraak met een makelaar en gaan eens kijken. Ook het reizen is een testcase! We gaan nml. een lang weekend (3 dagen incl. reizen).

07 maart 2005

Waar in Frankrijk?

Frankrijk kent veel mooie streken, maar wat voor omgeving willen we eigenlijk? Een aantal steekwoorden zegt waarschijnlijk het meest:
• niet te ver van de snelweg
• rustig, vrij gelegen
• maar niet al te ver van een plaats waar allerlei voorzieningen zijn
• maximaal 8-10 uur rijden vanaf Den Haag
• in een regio waar ook wat te beleven valt (qua uitstapjes bijv.)
• zeker geen plat landschap maar heuvels en liefst bergachtig ('echt' vakantiegevoel van Gerard)
• het huis moet ook nog eens betaalbaar blijven (bijv. de Vogezen bleken erg prijzig!)

Dit alles op een rijtje gezet te hebben, en de topografische kaart eens goed te hebben bestudeert, ging onze voorkeur naar 4 streken:
1. Auvergne (Puy de Dome)
2. Bourgogne (nabij de bergen van de Morvan)
3. Limousin (Creuse)
4. Franche-Compte (Jura)

Nu kan het zoeken naar een huis echt beginnen!!