15 april 2005

Wat voor ideën hebben we met het huis?

Allereerst nog even duidelijk stellen dat we (nog) niet van plan zijn om te emigreren, dus zal het huis in Frankrijk alleen als vakantiehuis dienen. We willen wel 8-10x per jaar een lang weekend daar verblijven en natuurlijk zo veel mogelijk vakanties.

De renovatie van het huis zal veel tijd kosten omdat er niet continu aan gewerkt kan worden. We hopen binnen een jaar of vijf het huis ver af te hebben. Ondanks we wel een redelijk budget hebben is dit absoluut niet toereikend om alles te laten doen. We zullen heel veel zelf moeten doen (wat we ook leuk vinden!). We hopen dat we volgende zomer in ieder geval in het huis kunnen overnachten (1 ruimte in orde, incl. toilet en kookgelegenheid). Maar dat is nog moeilijk in te schatten. Als alles goed gaat gaan we in ieder geval deze zomer 3 weken klussen. De overdracht is gepland medio juni dus dat moet kunnen. Als de hypotheek ook dan maar rond is...(de bank heeft ongeveer 1 maand nodig voor het verstrekken van een hypotheek).

08 april 2005

Een goed plan

De volgende ochtend moesten we (helaas) weer terug naar Nederland. Aangezien ik (grafisch) ontwerper ben, ben ik bij aankomst in Nederland eigenlijk direct aan het tekenen geslagen. Ik had wel een idee over hoe het huis optimaal benut kan worden, maar toch is het altijd beter omdat te visualiseren. De makelaar had ook een toekomstig plan van een architect meegegeven. Maar hier hadden wij weinig aan. De bedoeling was nml. dat er boven gewoond zou worden en dat er beneden entree en een klein bureautje kwam. De rest was een inpandige garage. Dit was niet ons idee. Wij wilden graag een grote woon/eetkamer met een terras op straatniveau. Na een hoop geschets zijn we uiteindelijk uitgekomen op een goede oplossing. We hebben dit plan ook voorgelegd aan een bouwkundig ingenieur om even zijn indruk van het plan te peilen. Dit was positief, al heeft alles zijn voor- en nadelen. Het ontwerp behoudt zoveel mogelijk van de aanwezige struktuur, alleen moet er 1 (draag)muur uitgebroken worden beneden...

Een eerste impressie hoe het zou kunnen worden...


Naast al dit creatiefs, moeten er ook allerlei andere zaken geregeld worden. We hadden al geïnformeerd over de mogelijkheden van een verhoging van onze hypotheek. Dit was goed mogelijk omdat ons huis in Nederland een behoorlijke overwaarde bezat. Maar aangezien ik een bedrijf bezit, is het regelen van een nieuwe hypotheek heel wat meer werk dan voor een particulier. Even voor de duidelijkheid, we hebben dus geen hypotheek op ons huis in Frankrijk, maar we hebben geld vrijgemaakt door een verhoging van de hypotheek van ons huis in Nederland. Een ander bijkomstig voordeel is dat we voor minder dan de helft aan rente gaan betalen wat dus bijna de helft aan maandelijkse lasten betekend! Dus de aanschaf (en renovatie) van het huis in Frankrijk zal, als het goed is, geen hogere maandlasten met zich meebrengen! Mooi toch? Twee huizen voor de prijs van één!

05 april 2005

Het bod

We hebben na veel onderling overleg en overleg met de (natuurlijk niet-on-partijdige) Nederlandse makelaar besloten om een bod uit te brengen. Dit bod bijna ligt zo'n 20% lager dan de vraagprijs. We hebben dan ook wel behoorlijk meer kosten aan de verbouwing dan gepland. En de makelaar liet doorschemeren dat de eigenaar wel heel graag zijn huis wil verkopen... Dus gingen we ervoor! Na een telefoontje naar de eigenaar en een lange stilte, kwam er, eigenlijk toch onverwachts, direct een accoord van de eigenaar!!
YES, we hebben een huis in Frankrijk!! En dat allemaal zittend op een lekker terras in de zon (5 April!). We zijn er beduust van. Het dringt maar langzaam tot ons door dat het voor het echt is! Er moeten nu een heleboel zaken in gang gezet worden (o.a. hypotheek)! Na ondertekening van de papieren gingen met een goed maar tegelijkertijd vreemd gevoel weer naar onze chambre d'hote. We zijn trouwens 's avonds toch weer even (stiekem) gaan kijken...

Wat doen we nu?

Tja, we hebben het huis nu goed gezien maar wat gaan we nu doen? Eerst maar even de plus- en minpunten op een rijtje zetten:

PLUSPUNTEN
- prijs
- gunstige ligging terrein t.o.v. andere bebouwing
- gunstige ligging t.o.v. Autun
- goed berijdbare afstand tot Nederland
- huis is geheel nog aanpasbaar aan onze wensen
- formaat huis
- electra, water en riool aanluiting aanwezig (aan de rand van het terrein)
- bouwvergunning aanwezig

MINPUNTEN
- staat van het huis (heel veel werk)
- door (klei)grond is er een slechte afvoer v/h regenwater
- huis ligt relatief dicht bij een doorgaande weg (30m)

Wat te doen om minpunten minder erg te maken?
- Ook bij aanschaf van een huis dat verder 'af' is, zal er eerst veel afgebroken moeten worden om het naar onze wensen in te richten, wat ook de nodige tijd, energie en geld met zich meebrengt. Maar dat de afbouw/renovatie veel energie en geld gaat kosten, staat buiten kijf.
- Waarschijnlijk zal er een drainage gemaakt moeten worden. Of een sloot langs het terrein? Brengt toch extra kosten met zich mee...
- De weg is niet een weg waar vrachtverkeer gebruik van maakt. Het is een relatief rustige weg. Echter rijden de mensen daar wel 80km p/u. Door de bomen en struiken (haag?) langs de weg goed te onderhouden en aan te leggen kan dat, naast de inkijk, het eventuele geluidsoverlast doen verminderen.

We besluiten met dit alles in overweging te nemen, aan de onderhandelingstafel plaats te nemen. Want we hebben al 1 keer achter het net gevist. We willen dit huis graag hebben als we een goede prijs kunnen afdingen!
Als we een bod hebben uitgebracht en de verkopende partij is het daarmee akkoord, hebben we toch nog wat tijd om nog eens goed na te denken. We zijn dan wel zeker dat het huis niet iemand anders verkocht kan worden.

De plattegrond...

De makelaar had een plattegrond bij zich waarop enkele maten stonden. Het grondoppervlak van het huis is 12,5 x 6,7 meter (vloeropp. ±160m2). Het dak is helaas maar 1.50 m hoog dus hier is geen bruikbare ruimte.



Eerste bezoek

Het terrein met boomgaard...



Het houtwerk verdient een kwastje...


De ruimte na de entree


Het uitzicht uit de toekomstige woonkamer


Zo ziet de eerste etage eruit




Even een doorkijkje van beneden naar de zolder


Het dak van binnen

De eerste bezichtiging - 2

Na ons eerste korte bezichtiging vanaf de weg gingen we naar Autun waar we een chambre d'hote geboekt hadden. De volgende ochtend hadden we bij het huis een afspraak met de makelaar voor een bezichtiging. Spannend!
Om 9.30 reden we naar het huis. En inderdaad was het zo'n 7 minuten vanaf het centrum van Autun! Wat we tot nu toe gezien hadden, was Autun een complete stad. Het was groot genoeg voor diverse winkelstraten, supermarkten en zelfs een ziekenhuis. Maar ook weer niet zo groot dat het je te maken krijgt met allerlei verkeersopstoppingen etc...
Nu we het huis voor de tweede maal zagen, was ons gevoel alleen maar sterker geworden. We waren heel benieuwd naar het terrein en de binnenkant van het huis. De makelaar kwam na enkele minuten. Ook de eigenaar, een gepensioneerde man die een kilometer verderop woonde, kwam met zijn busje. We hadden geluk met het weer. Het was droog en de zon scheen! Het goede gevoel dat we bij dit huis hadden werd alleen maar bevestigd na het zien van het terrein. Het perceel is omgeven door weilanden van een boer. Dit zal vrijwel zeker onbebouwd moeten blijven vertelde de makelaar. Het uitzicht is weids en in het zuiden zijn bossen en heuvels te zien. Er is weinig inkijk van de buren (die op minimaal 100m afstand wonen). Het terrein (2170m2) is licht aflopend en aan de voor- en zijkant begrenst met bomen en struiken. Daarom is het huis bijna niet te zien vanaf de straatkant.

En het huis? De afmetingen (inhoud v/h huis) zijn perfect, daar valt veel van te maken. Het huis is met 'moderne' materialen gebouwd (open bakstenen) maar heeft toch een 'ambachtelijke' uitstraling door de details. Met het houtwerk lijkt het op een zwitsers chalet. Maar er is heel wat te renoveren! Het is een huis dat over een lange periode is gebouwd, maar nooit is afgemaakt (geldgebrek?). Binnen is een grove indeling (4 ruimtes) beneden. Maar boven zijn er slechts twee grote ruimtes. Er liggen nog geen vloeren, er is wel een balken vloer aanwezig. Maar je hebt hierdoor wel alle vrijheid qua inrichting. Het dak ziet er redelijk goed uit, ware het niet dat er cement-golfplaten op liggen en geen dakpannen. Dit zal in de nabije toekomst ook vernieuwd moeten worden. Heel veel werk dus! Is dit eigenlijk waar we op zoek naar waren?

02 april 2005

De eerste indruk van het huis




De eerste bezichtiging (1)

Altijd weer spannend zo'n reisje naar Frankrijk. Zal het niet te vermoeiend zijn? Het is nu de tweede keer dat we een lang weekend gaan. Dat alleen was (alweer) een test of we wel op deze afstand een vakantiehuis moesten kopen.
We vertrokken vrijdags en we komen zondags weer terug. Dit keer ging de broer van Betty mee. Altijd goed om een 'second opinion' bij je te hebben. We lijken wel gek om voor het bezichtigen van 1 huis naar Frankrijk af te reizen. Maar zoals ik al zei, ook al wordt het niets, we weten dan wel meer over de omgeving! En dat is zeker zo belangrijk als het huis zelf.
Het huis ligt tussen Beaune en Autun, zo'n 40 min. van de snelweg. Ik moet zeggen dat de reis via Namen en Luxemburg ons erg aansprak (ondanks de wegopbrekingen). Het is een prachtige route. Wat een verschil met de route Lille/Parijs/etc.. die we al vaker gereden haden. Rond Nancy was het landschap erg mooi en heuvelachtig, maar in de omgeving van Dijon en verder werd het een stuk platter! Toch de hoop niet opgegeven dat die 40 minuten van de snelweg ons meer de heuvels inleidt. En dat gebeurde gelukkig ook. Rond Beaune kwamen we in de glooiende wijngaarden. Het landschap verandert rigoreus. Wijngaarden afgewisselt door bossen, slingert de weg door kleine dorpjes waar zich veel wijnhuizen bevinden.
Na zo'n 40 minuten (richting Autun) kwamen we in de buurt van Curgy. Dit was volgens de makelaar het dorp waar het huis was. Maar we wisten niet exact waar het was. Totdat we plotseling het huis langs de weg zagen staan. Direkt gestopt natuurlijk, ook al hadden we de volgende ochtend een afspraak met de (Nederlandse) makelaar van de verkopende partij (zelf hebben we géén makelaar ingeschakeld i.v.m. de kosten).
Wow! Wat een apart huis. Het was precies zoals we het hadden voorgesteld! Het ligt helemaal mooi vrij (dat konden we niet goed zien op de foto's). We hadden alleen gehoopt dat het wat verder van de doorgaande weg (D-weg) zou liggen maar het ligt gelukkig niet pal aan de weg zoals vele andere.

01 april 2005

"Te koop..."


"Op slechts 8 km. van het stadje Autun, vrijstaand "chalet-achtig" woonhuis midden op terrein van 2170 m2. Mooi weids uitzicht over de heuvels en bossen. Afmetingen: 12.50m x 6.50m, twee verdiepingen plus een zolder. Indeling begane grond: één ruimte van 6.50 m x 4.75 m en één ruimte van 7.40 m x 6.50 m. Bouwtekeningen ter inzage en bouwvergunning is aanwezig. Water en riolering aan de rand van het terrein. Diverse bouwmaterialen reeds aanwezig. Tuin met diverse fruitbomen." Zo klonk de tekst uit de advertentie...

Huis ligt op 7 minuten van Autun, langs de weg naar Beaune