28 mei 2005

Electra en de waterleidingen

Nu we weten waar de keuken, toilet en badkamer komen, kan er ook een plan gemaakt worden hoe de electra en de waterleidingen (en afvoer) komen te liggen in het huis.
Het franse electra-systeem is wat gecompliceerder dan in Nederland. Er zijn relatief veel meer groepen nodig.

Gelukkig zijn er goede handleidingen...


De wateraansluiting en riool bevinden zich bij de ingang van het terrein. Dat betekent dat er allereerst een geul gegraven moet worden naar het huis.
We hebben besloten om het huis te verwarmen met electrische kachels en een open haard omdat er geen gasaansluiting is. Een gastank en c.v. installeren is een kostbare zaak en zou alleen rendabel zijn als we er zouden gaan wonen. We installeren wel een 250l boiler voor de warmwatervoorziening. De bergruimte beneden gaan we gebruiken als plaats voor de boiler. De leidingen van de boiler naar de keuken en badkamer zijn zo kort mogelijk gehouden. Dan is er zo min mogelijk warmteverlies.

23 mei 2005

Lezen, lezen en nog eens lezen...

We hebben nu een definitieve indeling en nu moeten we een plan van aanpak gaan maken. Ook een bijbehorende begroting is van belang. We gaan geen tijdschema opstellen omdat dat toch niet goed uitvoerbaar wordt. Wel is de volgorde van de werkzaamheden van belang. Zoals gezegd proberen we zoveel mogelijk zelf te doen, wat betekend dat we ons goed moeten gaan verdiepen in het aanleggen van electra, waterleidingen etc... Natuurlijk zullen we af en toe eens een professional inschakelen als adviseur.
Ik ben wel twee rechterhanden en heb in onze huidige woning het een en ander verbouwd en aangelegd, maar zo'n omvangrijke klus als dit is toch wel wat anders. We gaan ons goed voorbereiden voor deze renovatie door veel te lezen. Want in Frankrijk gebeuren dingen weer anders dan in Nederland (bv. electra). Gelukkig zijn wij niet de enige die een huis gaan renoveren en zijn er veel sites met (verbouwings)informatie (Leroy Merlin!). Ook lezen we ons suf op forums (Wonen en leven in Frankrijk). Ook begint mijn archief met literatuur over renoveren/verbouwen een aardige omvang te krijgen. Het (technische) frans is nog een beetje lastig, veel termen ken ik nog niet, maar dat komt wel goed. Het is trouwens ook erg leuk om weer een hoop bij te leren.
De opleveringsdatum is trouwens verschoven naar de eerst week van juli i.v.m. de hypotheekverstrekking. Gelukkig gaat het verder allemaal goed.

22 mei 2005

Het tuinontwerp

Ook hebben we een schetsontwerp gemaakt van het terrein. Wat kan er allemaal? Dit is een toekomstplan, vooral om een beetje de maatvoering van het terrein voor ogen te krijgen. En kijken of we onze wensen hier kunnen verwezenlijken.
Betty wil graag in de (verre) toekomst een zwembad (als we daar een vergunning voor krijgen). En we willen een groot terras aanlegen in de hoek waar de woonkamer (met openslaande deuren) zich begeeft. In het wat lager gelegen gedeelte wil ik een grote waterpartij aanleggen waar je vanaf het terras goed zicht op hebt. Aan de linkerzijde van het huis (een donker gedeelte i.v.m. de vele bomen en struiken) hebben we ruimte voor het parkeren van de auto. Wellicht dat daar in de toekomst een carpoort kan komen. Die staat dan mooi uit het zicht en altijd in de schaduw. Ideeen genoeg dus!

De toekomstvisie op de 'tuin'

15 mei 2005

Hoe willen we het huis gaan indelen?

Zoals gezegd willen we niet het bestaande plan van de architect aanhouden maar beide etages als woon- en slaapruimtes gebruiken. Na veel tekeningen te hebben gemaakt en na het gesprek met de bouwkundig ingenieur (die ook een andere indeling voorstelde, maar waar weer andere nadelen aan vast zaten) hebben we nu uiteindelijk een definitief plan. Als we de komende zomer wat wilden gaan klussen is het wel fijn dat er een goede plattegrond ligt. Zo wilden we graag als eerste o.a. de waterafvoer aanleggen zodat later er beton gestort kan worden. Daarom is het van belang om te weten waar de keuken, toilet en badkamer komen. We willen een zo groot mogelijke woon- en eetkamer. En minimaal 3 slaapkamers. Ook een ruime badkamer staat op ons verlanglijstje. We hebben bijvoorbeeld lang bekeken waar we de trap naar de verdieping wilden hebben. Die neemt relatief veel ruimte in beslag.
Een ander belangrijk punt in het ontwerp is de beperkte hoogte van de begane grond (is nu 225cm onder de balken) Wellicht dat we na egaliseren van de vloer iets hoogte kunnen winnen. Maar misschien is het ook mogelijk om de balkenvloer van de eerste etage iets te verhogen (veel werk...). Om uberhaupt meer licht en gevoel van ruimte in de woonkamer te krijgen hebben we gekozen om een vide in de woonkamer te maken. Dit neemt (belangrijke) ruimte weg op de eerste etage maar we vinden de sfeer en uitstraling van het woongedeelte belangrijker. Verder hebben we op de begane grond nog een bergruimte, open keuken, entree met toilet en een extra slaapkamer gepland. Er zit één nadeel aan het ontwerp en dat is dat als je binnenkomt via de 'normale' voordeur je via de open keuken de woonkamer inkomt. Normaal zou je direkt de woonkamer in komen. Maar we willen eigenlijk de (nog te verwezenlijken) grote openslaande deuren van de woonkamer gebruiken als entree van het huis. De (open) trap hebben we nu gepland in de vide van de woonkamer. Op de eerste verdieping komen 3 slaapkamers (2 grote en 1 kleine) en een badkamer. De totale woonoppervlak is trouwens ±160m2 (excl. zolder, die te laag is voor bewoning)

Het ontwerp voor de begane grond.


Het ontwerp voor de eerste etage.

Het Pinksterweekend

We vertrokken vrijdagmiddag want we wilden de heenreis in 2 etappes doen. We hadden een hotelletje besproken bij Nancy. De volgende dag kwamen we rond het middaguur aan bij het huis. Naarmate het later werd, werd het weer steeds beter. We gingen met regen weg uit Nederland, maar in Frankrijk klaarde het op. Gelukkig, want met regen een huis bezichtigen is niet leuk. We hadden afgesproken met de eigenaar dat we dat weekend graag de sleutel wilde hebben zodat we vrij in en uit konden lopen. Dat was geen probleem. Zaterdagmiddag kwam hij dan ook langs om het hek open te maken.
Mijn ouders waren ook gelijk gecharmeerd van het huis en de omgeving. Ze zagen dat er veel moest gebeuren, maar ze wisten dat er heel wat van te maken viel. En het was zijn geld waard. Het is altijd fijn als je bij belangrijke beslissingen medestanders hebt. Dat neemt een hoop twijfel weg.
Het was nu allemaal een stuk groener geworden. De fruitbomen hadden al gebloeid (vnl. kersen) en het gras stond een stuk hoger. Het was allemaal nog mooier dan bij het vorige bezoek. De eigenaar had alleen nu tijdelijk enkele (witte) koeien rondlopen van een kennis. Dat was even een raar gezicht. Maar ja, je zit op het platteland en ze houden het gras in toom!

Het terrein met de fruitbomen in mei...


De kersenboom zit al vol met vruchten


In dat weekend hebben we alles nog eens grondig bekeken en opgemeten. Met een laserwaterpas heb ik ook gekeken of de boel wel recht stond. Maar dat viel reuze mee. Het ziet er allemaal een beetje rommelig uit maar de basis is goed. De grond achter het huis (waar het wat afloopt naar de waterput) is nu een stuk droger vergeleken met het vorige bezoek ondanks dat het flink had geregent de afgelopen dagen. We hadden enkele weken geleden nog een grondonderzoek laten verrichten om zeker te zijn dat er geen constructieve problemen zijn ivm de vochtige bodem. Maar het bleek dat de grond bestond uit klei, wat slecht waterdoorlatend is. Een drainage was wel aangeraden maar het huis zelf heeft geen last (ondervonden) van het vocht. Er zijn geen verzakkingen of iets dergelijks geconstateerd. Het perceel heeft ook nooit onder water gestaan (navraag bij de buren!).

Al met al zijn we tevreden om het huis toch nog even te zien voordat we de definitieve beslissing nemen. En we zijn eigenlijk alleen maar enthiousiaster geworden. Dus... gaan we ervoor!

07 mei 2005

Spannende dagen...

De tijd gaat snel! Inmiddels hebben we al veel moeten regelen voor de nieuwe hypotheek. De eerste stappen bij de bank gingen erg stroef door allerlei tussenpersonen die niets van elkaar wisten. Omdat ik ondernemer ben heb ik verschillende contactpersonen (zowel zakelijk als particulier...) om de boel eenvoudig te houden zou ik zeggen. Dus dat gaat allemaal wat langer duren. Gelukkig gaan de papierwinkels in Frankrijk ook wat langzamer. We hebben inmiddels het voorlopig koopcontract toegestuurd gekregen (duurde 1,5 week ivm feestdagen). Dit is ondertekend teruggestuurd. Nadat de andere partij (de eigenaar) ook dit contract heeft ondertekend is het contract weer naar ons gestuurd. Na ontvangst hebben we nog 7 dagen bedenktijd. De allerlaatste mogelijkheid om de boel af te blazen!
Om toch heel zeker te zijn, wilden we toch nog 1 keer gaan kijken. Maar nu gingen we samen met mijn (kritische?) ouders... In het pinksterweekend zou de definitieve beslissing vallen. Dus als het moest konden we nog iets ondernemen. De zevende dag van de bedenktijd was nml. de laatste dag dat wij in Frankrijk zouden zijn.