31 augustus 2005

Afvoer regenwater

In Frankrijk, anders dan in Nederland, mag je het regenwater wat van je dak komt NIET op het riool lozen. Dit i.v.m. de kosten die dat met zich meebrengen om dit 'afvalwater' te zuiveren. Dus moet daar een andere oplossing voor bedacht worden. Je kan een speciaal waterreservoir (±3000 liter) maken, of gewoon het ergens op je terrein laten weglopen. Zo'n waterreservoir is handig als je het water wilt gebruiken voor bijv. je toilet of wasmachine. Maar voor een vakantiehuis lijkt ons dat nu wat overdreven.
Maar aangezien wij van plan zijn om een grote vijver aan te leggen lijkt het ons handig om deze ook als opvangreservoir te gebruiken met een uitloop naar de waterput. Zo ververst het vijverwater zich automatisch na een regenbui. Ik weet nog niet of dit niet systeem goed zal functioneren, maar in eerste instantie lijkt mij dit een prima oplossing.

De vijver als opvangreservoir voor het regenwater
(klik op de foto voor een vergroting)

18 augustus 2005

Plan water- en afvoerleidingen stookruimte

Ik heb een nieuw installatieschema gemaakt voor de water- en afvoerleidingen in de stookruimte (Buanderie). Deze is nog steeds gebaseerd op de eerdere tekeningen, alleen is deze nu verder uitgewerkt. Zoals reeds in het vorige artikel is vermeld, zit er op dit moment alleen nog maar de 25mm PE-leiding met hoofdkraan (wateraansluiting) en is de basis gelegd voor de 100mm PVC standleiding (afvoer).

Het nieuwe schema (klik op de foto voor een vergroting)

09 augustus 2005

Einde vakantie...

Helaas gaat de tijd snel, zeker als je druk bezig bent geweest. We hebben voor ons gevoel veel kunnen doen aan het huis, maar er is helaas nog niet veel van te zien. Dat zou natuurlijk leuk geweest zijn. Maar het leggen van (ondergrondse) leidingen is wel erg belangrijk. En we zijn heel blij dat het huis nu voorzien is van water, afvoer en electriciteit. Daarnaast wilden we ook af en toe een rustdag inlassen, want we hadden ook echt een vakantie nodig.
We hebben daarom bewust geen lijst gemaakt met dingen die we wilden doen, maar alleen een lijst gemaakt met de volgorde van werkzaamheden. Zo heb je in ieder geval geen stress als het niet lukt om alles te verwezenlijken wat op die lijst stond.
Alles duurt toch langer dan je van te voren hebt gepland. Zeker als blijkt dat de (klei)grond vol zit met keien en zelfs een graafmachine het hier moeilijk mee heeft.

In het begin van de werkzaamheden was het wel lastig om rustig te blijven en niet te denken aan alle dingen die nog moeten gebeuren. Je moet gewoon maar met één ding tegelijk bezig zijn, dan hou je het hoofd koel.

De vakantie zit er helaas op, we zijn moe maar zeer voldaan. Het geeft een heel goed gevoel om zelf aan het huis gewerkt te hebben. Hopenlijk is het mogelijk om ergens in september nog een lang weekend terug te gaan.

08 augustus 2005

Electriciteit!

Nadat we de watertoevoer en -afvoer gereed gemaakt hadden, hadden we nog net tijd genoeg om de basis aan te leggen voor de electra. De electriciteitsmeter bevindt zich naast de voordeur. Aangezien daar niet veel ruimte meer was, besloten we om de stoppenkast (coffre) te verplaatsen naar de stookruimte (buanderie) waar zich ook alle andere leidingen bevinden. Het voordeel hiervan is ook dat de electriciteitsleidingen korter worden omdat deze plek zich meer in het midden van het huis bevindt. Alleen moet dan wel de hoofdleiding (4-dradige krachtstroom) doorgetrokken worden naar deze nieuwe plek. Dit was gelukkig vrij eenvoudig.

De hoofd electriciteitsleiding is nu doorgetrokken naar de Buanderie. In de hoek is nu ook een toiletaansluiting en wastafelafvoer gerealiseerd. Nu nog het beton....




We hebben nu uiteidelijk de stoppenkast aangesloten en een stopcontact in de stoppenkast geplaatst. Nu kunnen we de volgende keer ook electrisch gereedschap en verlichting gaan gebruiken!

De stookruimte met de waterleiding, afvoer en stoppenkast.

07 augustus 2005

Graven, graven en nog eens graven....

Al tijdens de eerste graafpogingen merken we dat het zware klus zou worden. Binnen in het huis lagen onder enkele centimeters zand flinke keien. De gleuf zou 30-70 cm diep moeten worden (aflopend) en 4,5 mtr lang. Ook moest er, onder de fundering door, een ruimte gemaakt worden naar buiten voor de afvoer en toevoer van water. Waar de leidingen naar buiten moesten komen stond 'toevallig' een oude afgezaagde boomstronk, die we niet hadden opgemerkt omdat er gras was overheen gegroeid. De wortels van deze oude boom (die tegen het huis stond) leverden extra problemen op bij het graven van de opening onder de fundering. Na ruim 1,5 dag graven en hakken was deze geul een feit.

Het uithakken van de geul binnenshuis.


Het checken van de juiste afschot.

De verbinding naar buiten


Eigenlijk wilden we ook de geul naar de entree van het terrein met de hand gaan graven (25 meter), maar aangezien de problemen die we ondervonden gingen we maar een graafmachine huren (op advies van de burgemeester). Dat zou veel pijn en moeite schelen. We dachten dat we de graafmachine maar voor één dag nodig hadden, maar het werden er uiteidelijk drie. En nog moesten we het laatste deel (de aansluiting met het openbaar riool) met de hand afmaken en dichtgooien.

De geul gegraven met de graafmachine, richting de weg


De geul, maar nu richting het huis gezien


In de geul komt naast de afvoerleiding (ø125mm) ook een PE-watertoevoerleiding (ø25mm) te liggen. Aangezien de watermeter en het riool zo'n twee meter van elkaar liggen was het niet erg veel werk extra om deze waterleiding naar de hoofdgeul te brengen.


En tenslotte alles weer dichtgooien en egaliseren

Eindelijk weer naar Frankrijk!

Eindelijk is het zover: we gaan voor 3 weken naar Frankrijk. In deze vakantie wordt de officiele koopakte getekend en gaan we de eerste stappen zetten van de renovatie van ons nieuwe huis. We vertrekken zaterdag 15 juli en we verblijven op de camping municipal van Autun. We hebben daar een mobil-home gereserveerd voor 3 weken. We verblijven er met 7 personen (familie en vrienden). Op de heenreis hadden we, op de 'gebruikelijke' vertraging (± 1 uur) tussen Namen en Luxemburg na, geen problemen qua drukte. De eerste paar dagen gebruikten we om een beetje bij te komen en om inkopen te doen.

Dinsdag 19 juli hadden we om 11.00 uur een afspraak bij de notaris voor de officiele overdracht. Dit liep erg gemoedelijk (vergeleken met de 'stijve' Nederlandse notaris). Na de acte doorgegenomen te hebben (en sommige delen nog even te verduidelijken) werden er tientallen handtekeningen/parafen gezet (elke pagina 4!). De overdracht was een feit!!! Dat vierden we met een aperatief in het naast gelegen café samen met de oude eigenaars, makelaar en de notaris.
We hoorden van de oude eigenaar dat er die ochtend mensen waren langsgeweest die een watermeter hadden geïnstalleerd. Zo! We dachten dat we nog een afspraak moest maken, maar dat was kennelijk niet meer nodig! Prachtig! Dat betekend dat er al één belangrijke stap, de wateraansluiting, genomen was! Dezelfde dag zijn we nog naar het huis gereden en daar zagen we dat de watermeter netjes was geplaatst aan de entree van het terrein.

We hadden de volgende dag met de vorige eigenaar bij het kantoor van de EDF afsproken. Hij zou ons wel helpen om zo snel mogelijk een aansluiting (meter) te krijgen. De volgende morgen kwamen we bij de EDF en werden gelijk geholpen door een vriendelijke mevrouw. De vorige eigenaar legde uit dat er (lang geleden) al een triphase(krachtstroom)-aansluiting heeft gezeten. En dat er eigenlijk alleen een meter geplaatst hoeft te worden. Nadat de mevrouw was overtuigd beloofde ze dat, als dit zo was, er eigenlijk direct een nieuwe meter geplaatst kon worden. Maar dat moest de installateur ter plaatse bepalen. Die kon trouwens, als we dat goedvonden, de volgende dag langskomen! Ik geloofde mijn oren niet! We kozen tenslotte een abonnement uit dat zo goedkoop mogelijk was (5 euro per maand).

De volgende dag zijn we naar het huis gereden om te starten met de werkzaamheden en om op de installateur op te wachten. We begonnen met het uitgraven van een kanaal binnenshuis waarin de waterleiding en afvoer komt te liggen (onder de toekomstige betonnen vloer). De grond bestaat uit veel keien en zand/klei. Hard werken dus!
's-middag's zoals afgeproken kwam de installateur van EDF. Na een korte inspectie, van de oude zekeringkast en de hoofdbeveiliging was er volgens hem geen probleem om een nieuwe meter te plaatsen. Dit was dan ook binnen 10 minuten gebeurd. We hebben nu stroom!! Binnen 3 dagen een water- en electriciteitsmeter aangesloten!!

de nieuwe electriciteitsmeter (midden)