28 september 2005

Een weekendje klussen...

Afgelopen weekend (donderdag t/m maandag) zijn we weer naar ons huis in Frankrijk geweest. Bij aankomst bleken we iets belangrijks vergeten te zijn: de sleutel! Tsja, we zijn blijkbaar nog niet gewend om een tweede huis te hebben... Gelukkig is het huis wel zonder sleutel via de garage toegankelijk. Alleen de ketting van het hek moest er aan geloven. Na enkele minuten zagen (gelukkig neem ik altijd mijn gereedschap mee!) kon het hek open. Zo, die vergeten we nooit meer!

Allereerst hadden we wat boodschappen gedaan want we wilden beginnen met het stucen van de muur in de buanderie (bijkeuken) waar alle leidingen komen te zitten. Die ochtend kregen we bezoek van Christian, een doorgewinterde doe-het-zelver die al 3 huizen heeft gerenoveerd. Ik ken hem via het forum van 'leven en wonen in Frankrijk'. We hebben even een rondje gemaakt rond ons huis en, waar hij kon, heeft hij tips gegegeven. Een leuke kennismaking!

In dit weekend wilden we ook een goed beeld krijgen van de constructie van de muur in de keuken die we door willen breken. De betonnen constructie die onder het plafond zit is niet bedoeld als latei (draagbalk) en zodoende moeten we iets anders gaan bedenken. Een 'echte' latei op de betonnen balk bijvoorbeeld. Op het eerder genoemde forum probeer ik meer informatie/oplossingen hierover te krijgen.



Het stucen van de muur ging in het begin erg lastig ('t was ook de eerste keer!) want de eerste laag morter (soort specie) bleef niet goed zitten. Na de muur goed nat gemaakt te hebben met cementwater ging het een stuk beter. We hebben een dikke laag morter (mortier) er op gedaan en twee lagen witte stuc (enduit). De muur ziet er nu erg 'nieuw' uit vergeleken bij de rest. We zijn weer een stap vooruit!

de witte stuc wordt hier over het grijze morter gesmeerd


de eerste witte muur is af!

Ook hebben we nog de vloer van de entree verder geegaliseerd. De volgende keer willen we dit afmaken zodat er beton in kan.

de met stenen doorspekte grond

Even nog wat anders... Er zitten perzikken in de boom! Ze zijn nog niet helemaal rijp, dat was jammer, maar het is wel erg leuk.


We hebben toch flink wat werk verzet dit weekend. En zo 5 dagen is goed te doen (3 dagen ter plekke), zeker met dit mooie weer. Wellicht dat we dit jaar nog een keer gaan.

16 september 2005

De vloer op de eerste etage

We hebben nu besloten om het grootste deel van de houten draagbalken (madriers) van de eerste etage te vernieuwen. Dit omdat ze te onregelmatig zijn (soms zitten er 2 of 3 balken aan elkaar) en straks komen ze wel in het zicht! Bij elkaar zo'n 45 balken van 75x225mm. Wellicht dat sommige balken kunnen worden behouden.

de onregelmatige balken


Hierop komen dan direct stalen (Lewis)Zwaluwstaartplaten. Dit zijn zelfdragende stalen platen (16mm hoog)met een zwaluwstaartprofiel. En daarop een laag (3cm) lichtgewicht beton.

de vloerconstructie met lewisplaat zoals wij die gaan toepassen

Lastige kwesties...

We zitten heus niet stil maar zijn nog steeds bezig om allerlei (lastige) zaken te voor te breiden en te plannen. Zoals je in onze plattegrond kan zien willen wij een groot deel van de muur (3m) tussen de woonkamer en de keuken doorbreken. Maar blijkbaar is dit toch wat lastiger dan verwacht. Er zit welliswaar een betonnen balk onder het plafond. Maar aangezien dit een zelfgemaakte constructie is, is het bijna onmogelijk de sterkte daarvan te bepalen omdat je de wapening niet kan controleren. Als deze betonnen balk in z'n geheel vervangen moet worden (en hoe dat te doen zonder de muur erboven af te breken?) wordt dit nog een hele klus! Maar ik ben nog druk bezig me te (laten) informeren over de (andere) mogelijkheden.