15 augustus 2010

Zomervakantie 2010

Eindelijk weer eens een lange periode (3 weken) naar Frankrijk. En voor het eerst slapen we in ons eigen huis!!
Voordat we op vakantie gingen hadden we een bevriende loodgieter gevraagd om de nodige waterleidingen aan leggen tbv (warm)water voorziening. Een boiler (300 liter) hadden we al gekocht en deze moest alleen nog maar aangesloten worden.
Zodra we in FR waren zouden we een (hangend) toilet kopen voor de badkamer, zodat die ook snel geinstalleerd kon worden. Voor de rest was al het nodige materiaal aanwezig (douche, wastafels en bad).

We zouden deze vakantie benutten om zover mogelijk met de badkamer te komen en de begane grond zo veel mogelijk te voorzien van gipsplaten. Echter liep alles uit omdat de loodgieter pas na een week kon komen om het toilet te installeren. En als het toilet nog niet geïnstalleerd was konden we de gipsplaten nog niet plaatsen rondom het toilet en dus konden we het plafond niet afmaken (randen afwerken en verven). Dus na een paar dagen besloten we maar snel beneden in de woonkamer aan de slag te gaan.

De woonkamer
In de woonkamer gingen we als eerste de rails plaatsen (wat bij de ramen wel wat extra werk opleverde), daarna de elektrische leidingen erin, en vervolgens de isolatie om als laatste de gipsplaten erop...







Enkele foto's van de leidingen in de buanderie:






In de tussentijd heeft onze vriend tijd gehad om onze tuin te fatsoeneren. Normaal gesproken staat er bijna 1 meter hoog onkruid/gras waar we ons doorheen moeten banen, en nu is het gras netjes gemaaid en kunnen we zo het terrein op rijden. Heerlijk!

Het terrein ziet er prachtig uit:












O ja, ik zal haast onze "buren" vergeten die iedere ochtend bij ons langs komen...


Fase twee in de woonkamer: het isoleren...






Eindelijk is het toilet in de badkamer geïnstalleerd en kunnen we ook in de badkamer verder. De ombouw geeft toch wel wat extra werk omdat er veel hoeken in zitten, maar het resultaat is geheel naar wens.


Ondertussen ook nog de woonkamer verder afmaken met de gipswanden...




En dan toch echt aan de slag met de tegels in de badkamer (nadat we eerst het plafond hebben geschilderd). Het was ons eerste ervaring met tegelen... Dus spannend! Gelukkig hadden we een elektrische zaag gekocht om de tegels te snijden. Dat werkte perfect!


Onze eerste (halve) muur met onze zware witte tegels (30x60cm):


Nu dit even droogt, kan ik even de constructie voor de twee wastafels in orde maken...
We hadden een keukenblad gekocht dat bijna dezelfde kleur heeft als de donkere tegels, en dit op maat laten zagen (180x50cm). Deze heb ik laten rusten op een metalen rail(erg handig die dingen!) en een voorzetmuur van cementblokken waarachter de leidingen lopen. Werkt trouwens erg lekker die blokken! Maar ze zijn breekbaarder dan je denkt.

Nadat we de eerste wand met witte tegels af hadden, gingen we door met de (achter)douche wand met zwarte tegels. Echter in het midden hiervan wilden we een baan met mozaïk-tegels (platte keitjes). Was leuk pas en meet-werk. Zeker als je dacht dat de witte en de zwarte tegels 30 cm hoog zouden zijn maar de zwarte 2mm minder hoog blijken te zijn! Dus er moest iets bedacht worden om de voegen toch gelijk te laten lopen.
Maar na wat proberen is het allemaal gelukt. Nadat de lijm droog was, hebben we de tegels gevoegd. Een mooi resultaat, al zeg ik het zelf.









Hierna hebben we de twee wastafels aangesloten op de water toe- en afvoer en het blad geïnstalleerd (gelijmd op de rails en cementblokken).




Helaas hebben we niet meer tijd om verder de gaan met de tegels, want de vakantie is voorbij... Maar we hebben genoten dat we nu (zij het provisorisch) kunnen overnachten in ons eigen huis (in de roze slaapkamer). Ook het bad is een uitkomst met warm en koud water! Ook kunnen we nu voortaan (bij wat minder weer) in de woonkamer eten.



We hopen begin oktober weer terug te keren en verder te gaan met de badkamer.