19 maart 2005

Op huizenjacht in Frankrijk

We vertrekken op een vrijdag, in de vroege ochtend. Het zal een lange dag worden. Maar we hebben er allemaal erg veel zin in, ook al zou het niets opleveren. We hebben ten noorden van Clermont-Ferrand een chambre d'hote geboekt voor twee nachten. We zouden om ±18.00 aankomen, maar een klein probleem met de auto levert een vertraging van 2,5 uur op! Het bleek een probleem met de wat vuilere benzine in Frankrijk die een storing aangaf aan de boordcomputer. Geen echt probleem dus!
Het was al donker geworden toen we aankwamen in het kleine dorpje. We hadden dus nog geen echt beeld van de omgeving. Spannend dus voor de volgende ochtend!

De Chambre d'hote in de ochtendzon


We werden erg hartelijk ontvangen door de eigenaars van de chambre d'hote. Zij bezitten een mooi, groot huis (onlangs gerenoveerde schuur), gelegen op een helling, met prachtig uitzicht over het dal. Na een heerlijk ontbijt hadden we een afspraak in St. Eloy-de-Mines, een stadje ten noordwesten van C-F. De weg ernaar toe was erg mooi, heuvelachtig landschap met hier en daar nog sneeuw! Na ±45 minuten kwamen we bij de makelaar. We gingen 2 huizen bekijken...

Het eerste huis bestond uit een woonhuis (klein!) en een grotere aangebouwde schuur. Er moest nog heel veel werk worden verricht om hier een grotere woonhuis van te maken. Vooral aan de achterzijde, want hier zat alleen een deur en 1 klein raampje in. De tuin (lees grasveld) was groot. Het huis stond vrij, maar de afstand tot de buren was minder dan 10 meter. Wil je van dit huis iets maken moet je er eerst een casco van maken om vervolgens je eigen draai aan te geven.

Het tweede huis (de reden dat we eigenlijk dit weekend naar Frankrijk gingen) lag op een hoek van twee wegen. De omgeving was mooi, MAAR op tweehonderd meter lag een groot staalbedrijf. Ik kan me al voorstellen dat er 's ochtens grote vrachtwagens langs je huis rijden... Het huis zelf stond al zeer lang leeg. Het was overwoekert met planten. De bovenverdieping was te bereiken met een buitentrap! Van het huis vielk wel wat te maken maar was toch wat kleiner dat we voor ogen hadden (1 à 2 slaapkamers mogelijk). Het terrein was groot maar smal en lang.

Dit bezoek gaf ons al wel een goed beeld hoe de franse makelaars hun huizen omschreven. En welke staat huizen nog verkocht worden! We hebben maar een klein budget maar...toch. Het is ook even wennen aan de proporties van de huizen i.v.m. de nederlandse.

We waren trouwens wel te spreken over de omgeving, al was de afstand toch wel het maximaal haalbare. Zeker als het huis ver van de snelweg ligt.