15 mei 2005

Het Pinksterweekend

We vertrokken vrijdagmiddag want we wilden de heenreis in 2 etappes doen. We hadden een hotelletje besproken bij Nancy. De volgende dag kwamen we rond het middaguur aan bij het huis. Naarmate het later werd, werd het weer steeds beter. We gingen met regen weg uit Nederland, maar in Frankrijk klaarde het op. Gelukkig, want met regen een huis bezichtigen is niet leuk. We hadden afgesproken met de eigenaar dat we dat weekend graag de sleutel wilde hebben zodat we vrij in en uit konden lopen. Dat was geen probleem. Zaterdagmiddag kwam hij dan ook langs om het hek open te maken.
Mijn ouders waren ook gelijk gecharmeerd van het huis en de omgeving. Ze zagen dat er veel moest gebeuren, maar ze wisten dat er heel wat van te maken viel. En het was zijn geld waard. Het is altijd fijn als je bij belangrijke beslissingen medestanders hebt. Dat neemt een hoop twijfel weg.
Het was nu allemaal een stuk groener geworden. De fruitbomen hadden al gebloeid (vnl. kersen) en het gras stond een stuk hoger. Het was allemaal nog mooier dan bij het vorige bezoek. De eigenaar had alleen nu tijdelijk enkele (witte) koeien rondlopen van een kennis. Dat was even een raar gezicht. Maar ja, je zit op het platteland en ze houden het gras in toom!

Het terrein met de fruitbomen in mei...


De kersenboom zit al vol met vruchten


In dat weekend hebben we alles nog eens grondig bekeken en opgemeten. Met een laserwaterpas heb ik ook gekeken of de boel wel recht stond. Maar dat viel reuze mee. Het ziet er allemaal een beetje rommelig uit maar de basis is goed. De grond achter het huis (waar het wat afloopt naar de waterput) is nu een stuk droger vergeleken met het vorige bezoek ondanks dat het flink had geregent de afgelopen dagen. We hadden enkele weken geleden nog een grondonderzoek laten verrichten om zeker te zijn dat er geen constructieve problemen zijn ivm de vochtige bodem. Maar het bleek dat de grond bestond uit klei, wat slecht waterdoorlatend is. Een drainage was wel aangeraden maar het huis zelf heeft geen last (ondervonden) van het vocht. Er zijn geen verzakkingen of iets dergelijks geconstateerd. Het perceel heeft ook nooit onder water gestaan (navraag bij de buren!).

Al met al zijn we tevreden om het huis toch nog even te zien voordat we de definitieve beslissing nemen. En we zijn eigenlijk alleen maar enthiousiaster geworden. Dus... gaan we ervoor!