07 augustus 2005

Graven, graven en nog eens graven....

Al tijdens de eerste graafpogingen merken we dat het zware klus zou worden. Binnen in het huis lagen onder enkele centimeters zand flinke keien. De gleuf zou 30-70 cm diep moeten worden (aflopend) en 4,5 mtr lang. Ook moest er, onder de fundering door, een ruimte gemaakt worden naar buiten voor de afvoer en toevoer van water. Waar de leidingen naar buiten moesten komen stond 'toevallig' een oude afgezaagde boomstronk, die we niet hadden opgemerkt omdat er gras was overheen gegroeid. De wortels van deze oude boom (die tegen het huis stond) leverden extra problemen op bij het graven van de opening onder de fundering. Na ruim 1,5 dag graven en hakken was deze geul een feit.

Het uithakken van de geul binnenshuis.


Het checken van de juiste afschot.

De verbinding naar buiten


Eigenlijk wilden we ook de geul naar de entree van het terrein met de hand gaan graven (25 meter), maar aangezien de problemen die we ondervonden gingen we maar een graafmachine huren (op advies van de burgemeester). Dat zou veel pijn en moeite schelen. We dachten dat we de graafmachine maar voor één dag nodig hadden, maar het werden er uiteidelijk drie. En nog moesten we het laatste deel (de aansluiting met het openbaar riool) met de hand afmaken en dichtgooien.

De geul gegraven met de graafmachine, richting de weg


De geul, maar nu richting het huis gezien


In de geul komt naast de afvoerleiding (ø125mm) ook een PE-watertoevoerleiding (ø25mm) te liggen. Aangezien de watermeter en het riool zo'n twee meter van elkaar liggen was het niet erg veel werk extra om deze waterleiding naar de hoofdgeul te brengen.


En tenslotte alles weer dichtgooien en egaliseren